Top Social Icons

16 Ιουλίου 2017

Πάβλοβα

Πάβλοβα

Η πάβλοβα είναι ένα εντυπωσιακό αλλά και εύκολο γλυκό. Πρέπει, ωστόσο, να στηθεί τελευταία στιγµή, αλλιώς η σάλτσα και το ψυγείο θα τη νοτίσουν.


Υλικά Συνταγής

    5 μεγάλα (150-160 γραμμ.) ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου
    150-160 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
    150-160 γραμμ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
    1/2 κ.γλ. ξίδι λευκό
    1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
    1 πρέζα αλάτι
    500 ml κρέμα γάλακτος 35% χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή

    Για τη σάλτσα φράουλας:
    300 γραμμ. φράουλες
    50 γραμμ. ζάχαρη
    1 κ.σ. κονιάκ
    1/2 μπαστούνι βανίλιας
    φράουλες για το σερβίρισμα


Εκτέλεση


Ζυγίζουµε τα ασπράδια και όσο γραµµάρια είναι τόσα γραµµάρια πρέπει να είναι η κρυσταλλική και η άχνη ζάχαρη αντίστοιχα. Μπορούµε να αλέσουµε την κρυσταλλική ζάχαρη στο µπλέντερ σε πιο ψιλή µορφή, για να διαλυθεί πιο εύκολα στα ασπράδια. Τοποθετούµε τ’ ασπράδια στον κάδο του µίξερ και µε το σύρµα αρχίζουµε να τα χτυπάµε σε µέτρια ταχύτητα. Προσθέτουµε το αλάτι. Λίγη λίγη, βροχηδόν, µε συνεχή ροή προσθέτουµε την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουµε το χτύπηµα της µαρέγκας µέχρι να σχηµατιστούν σφιχτές κορυφές.

Πιάνουµε λίγη µαρέγκα ανάµεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη µας και αν νιώθουµε ότι η ζάχαρη δεν έχει λιώσει καλά, συνεχίζουµε το χτύπηµα για λίγα λεπτά. Αφού σφίξει καλά η µαρέγκα, προσθέτουµε τη βανίλια (πάντα το µίξερ σε λειτουργία) και το ξίδι. Αυτό θα βοηθήσει στο να κρατήσει η µαρέγκα στο κέντρο της µια αφράτη και τσιχλένια υφή, ενώ εξωτερικά θα γίνει τραγανή. Τέλος κοσκινίζουµε στη µαρέγκα την άχνη και µε σπάτουλα και απαλές κινήσεις την ενσωµατώνουµε.

Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 80-100οC στον αέρα. Στρώνουµε λαδόκολλα σε λαµαρίνα (κολλάµε τη λαδόκολλα στη λαµαρίνα µε λίγη µαρέγκα, για να µην κουνιέται στο ψήσιµο στον αέρα). Νοητά χαράζουµε κύκλο 25-27 εκ. Με ένα κουτάλι στήνουµε τη µαρέγκα σε δίσκο. Με παλέτα ή κουτάλι κάνουµε ελαφριά λακκούβα στη µέση για να καθίσει µετά η σαντιγί. Ψήνουµε στη µεσαία σχάρα για 1 ώρα και 30΄ περίπου µέχρι να στεγνώσει καλά η µαρέγκα. Όταν πια ξεκολλάει από την λαδόκολα και απ’ έξω είναι τραγανή, τότε είναι έτοιµη. Την ψήνουµε σε χαµηλή θερµοκρασία για πολλή ώρα, γιατί αλλιώς κιτρινίζει και σκάει γύρω γύρω, ενώ έτσι µένει κατάλευκη και εντυπωσιακή. Την αφήνουµε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.


Για τη σάλτσα: Διαλέγουµε φράουλες κατακόκκινες και γερές. Αφού τις πλύνουµε, τις κόβουµε στη µέση και τις βάζουµε σε τηγάνι. Προσθέτουµε το κονιάκ, αφαιρούµε τα σποράκια βανίλιας και τα ρίχνουµε στις φράουλες και τέλος πασπαλίζουµε µε τη ζάχαρη. Βράζουµε σε µέτρια φωτιά για λίγα λεπτά µέχρι να γίνει σαν αραιή µαρµελάδα. Αφήνουµε να κρυώσει καλά.

Για το στήσιµο: Βάζουµε την πάβλοβα σε τουρτιέρα. Από πάνω βάζουµε µια στρώση κρέμα γαλακτος  χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή . Γαρνίρουμε όλη την επιφάνεια, μπήγοντας στην κρέμα φράουλες και τελευταία στιγµή γαρνίρουµε µε τη σάλτσα.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ: Για τέλεια µαρέγκα, τα σκεύη που θα χρησιµοποιήσουµε πρέπει να είναι πεντακάθαρα και στεγνά. Μπορούµε να χρησιµοποιήσουµε ό,τι φρούτα θέλουµε για γαρνιτούρα και για τη σάλτσα. Εµένα µου αρέσει πολύ και µε βατόµουρα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια