Top Social Icons

16 Νοεμβρίου 2018

Κρέμα Καραμελέ Αρωματισμένη με Καφέ

Κρέμα Καραμελέ Αρωματισμένη με Καφέ

Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά | Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά | Χρόνος Αναμονής: 3-4 ώρες | Ποσότητα: 6-8 μερίδες


Υλικά

Για την κρέμα καραμελέ
– 300 ml. γάλα φρέσκο
– 150 ml. γάλα εβαπορέ
– 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
– 1 κουταλιά της σούπας καφέ
– 1½ κουταλάκια του γλυκού υγρή βανίλια
– ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 2 μεγάλα αυγά

Για την καραμέλα
– 150 γρ. κρυσταλλική λευκή ζάχαρη

Για τον μεξικάνικο καφέ
– 20 γρ. αλεσμένο καφέ Colombia Narino Starbucks
– 450 ml. νερό
– 120 γρ. καστανή μαλακή ζάχαρη
– 1 μεγάλο ξυλάκι κανέλα
– 1 αστεροειδή γλυκάνισο
– 2-3 μοσχοκάρφια
– Σιρόπι σοκολάτας


Εκτέλεση 

1
Ετοιμάζουμε την καραμέλα:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε την ζάχαρη και την λιώνουμε. Μέχρι ν΄αρχίσει να γίνεται ρευστή δεν την ανακατεύουμε καθόλου και όταν πάρει καραμελένιο χρώμα αποσύρουμε και μοιράζουμε είτε σε 6-8 πυρίμαχα φορμάκια είτε μια μεγάλη αντικολλητική φόρμα.

2
Ετοιμάζουμε την κρέμα καραμελέ (φλαν):
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το φρέσκο γάλα και προσθέτουμε τον καφέ είτε σε κόκκους είτε αλεσμένο, αφήνουμε περίπου 1 ή περισσότερες ώρες ν΄αρωματιστεί και κατόπιν τον περνάμε από τουλπάνι ή από το χάρτινο φίλτρο του γαλλικού καφέ.

3
Στο μπλέντερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και αναδεύουμε για 2 λεπτά και μεταφέρουμε το μείγμα στην φόρμα ή τα φορμάκια. Τοποθετούμε τα φορμάκια ή τη φόρμα σε ταψί και ετοιμάζουμε ένα μπεν μαρί (γεμίζουμε το ταψί με νερό ώστε να καλύπτει περίπου τα ¾ της φόρμας) και ψήνουμε για 50-60 λεπτά στους 170ο C.

4
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για περίπου 3 σε θερμοκρασία δωματίου και αφήνουμε άλλες 2-3 ώρες στο ψυγείο. Για να ξεφορμάρουμε την κρέμα καραμελέ, ζεσταίνουμε ελαφρά τα εξωτερικά τοιχώματα με νερό ή φλογοβόλο, ξεκολλάμε προσεκτικά με μαχαιράκι ή σπάτουλα σιλικόνης το εσωτερικό και σερβίρουμε.

4
Για τον μεξικάνικο καφέ:
Σ΄ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά, βράζουμε για 5 λεπτά ώστε να γίνει σιρόπι, αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Στην γαλλική πρέσα βάζουμε 20 γρ. αλεσμένο καφέ Colombia Narino Starbucks και ετοιμάζουμε τον καφέ ως συνήθως. Σερβίρουμε σε ποτήρια γεμάτα πάγο ή σε κούπα όπου στον πάτο ρίχνουμε λίγο σιρόπι σοκολάτας.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ώστε ν΄αρωματίσουμε τη φλαν


via

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια