Top Social Icons

17 Δεκεμβρίου 2018

Σεκέρ παρέ

Σεκέρ παρέ

Τα αμύγδαλα είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και βιταμινών, όπως όλοι οι ξηροί καρποί. Τα αμύγδλα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα. Επίσης, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε μαγνήσιο. Το αμυγδαλέλαιο που περιέχουν χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία και στην παρασκευή αρωμάτων και καλλυντικών.

Υλικά συνταγής

για τη ζύμη

    500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
    75γρ. (3 κ.σ. γεμάτες) άχνη ζάχαρη
    250γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
    1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    1 βανίλια
    1 αυγό
    1 κρόκος αυγού
    35- 40 αμύγδαλα ωμά και ασπρισμένα

για το σιρόπι

    1 λίτρο νερό
    1 κιλό ζάχαρη
    1 λεμόνι (ο χυμός του)


Διαδικασία συνταγής


    Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

    Σε λεκάνη βάζουμε το βούτυρο (αφού πρώτα το έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου 2-3 ώρες) και προσθέτουμε την άχνη, τα αυγά και την βανίλια. Ανακατεύουμε με το χέρι τα υλικά.

    Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και το μπέικιν. Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
    Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια (σχεδόν όσο ένα μικρό βερίκοκο), πατάμε με το χέρι από πάνω και στο κέντρο βάζουμε ένα αμύγδαλο. Απλώνουμε σε ταψί (δεν χρειάζεται λάδωμα το ταψί) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο-200οC στον αέρα για περίπου 20-30 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο).

    Όπως βγάζουμε ζεστά από το φούρνο τα σεκέρ παρέ τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφού μαλακώσουν και έχουν σιροπιαστεί (για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα δεν τα αφήνουμε να πιουν όλο το σιρόπι) τα βγάζουμε σε πιατέλα και είναι έτοιμα. Διατηρούνται 8-10 μέρες εκτός ψυγείου.


Tips

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αμύγδαλο με καρύδι.


Πώς ασπρίζουμε τα αμύγδαλα; Βάζουμε τα αμύγδαλα σε κοχλάζων νερό και τα αφήνουμε για 2 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν ελαφρά. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Τα πιέζουμε ελαφρά και η φλούδα βγαίνει πανεύκολα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια