Top Social Icons

6 Οκτωβρίου 2019

Κοπανιά Σαντορίνης

Κοπανιά Σαντορίνης

Εύκολο, απλό, οικονομικό. Διατηρείται σκεπασμένο στη φοντανιέρα, διαθέσιμο να δώσει ενέργεια σε όποιον την χρειάζεται. Μικρά παιδιά και μεγάλα. Για τα πολύ μεγάλα, είναι ιδανικός τρόπος να τρώνε παξιμάδι -που δεν μπορούν να δαγκώσουν – και να πάρουν τις φυτικές ίνες.

Το βάφτισαν «κοπανιά» γιατί με αυτό τον τρόπο φτιάχνουν αυτό το γλυκό. Κοπανίζοντας στο γουδί παξιμάδια μαζί με σταφίδες. Τα παξιμάδια έσπαγαν σε σκόνη, οι σταφίδες έλιωναν σε πάστα. Γλύκαναν και ένωναν το σπασμένο παξιμάδι σε μπαλίτσες. Τρουφάκια γλυκού παξιμαδιού θα τα λέγαμε στις μέρες μας. Και για να αποκτήσουν περισσότερο ενδιαφέρον και θρεπτική αξία, τα κυλούσαν σε σουσάμι. Έτοιμο το γλυκό τους.

Υλικά

    200γρ κρίθινο παξιμάδι
    100γρ σταφίδες ξανθές ή μαύρες
    2 κουταλιές σούπας γλυκό κρασί ή λικέρ
    100γρ σουσάμι

Εκτέλεση

Για 25 κομμάτια, μεγέθους σαν μικρό κάστανο

Ετοιμάζουμε τις σταφίδες πρώτα. Τις βάζουμε σε νερό που βράζει, για 1 λεπτό. Σουρώνουμε και τις χρησιμοποιούμε. Αν είναι πολύ ξερές τις αφήνουμε σκεπασμένες σε μπολ με λίγο κρύο νερό, μέχρι να μαλακώσουν στην καρδιά τους.

Σε γουδί ή σε μούλτι, κατάλληλου μεγέθους, βάζουμε τα παξιμάδια σπασμένα με το χέρι. Αλέθουμε σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε τις σταφίδες και το κρασί ή λικέρ ή ανθόνερο (προαιρετικό).

Αλέθουμε μέχρι να γίνει μαλακή πάστα που ενώνεται όταν την σφίγγουμε στα δάχτυλά μας. Αν χρειαστεί βρέχουμε τα χέρια μας ή προσθέτουμε λίγη υγρασία από νερό ή αλκοόλ ή ακόμα χυμό πορτοκαλιού. Τα κρίθινα παξιμάδια δεν είναι όλα ίδια. Εχουν πρόσμιξη με σταρένιο αλεύρι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό, γι αυτό χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο νερό.

Πλάθουμε σε μπαλάκια, βάρους 12-15 γρ το καθένα. Κυλάμε στο σουσάμι, που έχουμε βάλει σε ένα πιάτο.

Φυλάμε εκτός ψυγείου σκεπασμένα, να μην ξεραθούν. Να τρώτε όλοι καθημερινά, τις φυτικές ίνες και τη φρουκτόζη που ζητά ο χειμώνας, να τελειώνουν και να ξαναφτιάχνετε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια