Top Social Icons

24 Νοεμβρίου 2016

Παραδοσιακό Παντεσπάνι Λευκάδας

Παραδοσιακό Παντεσπάνι Λευκάδας
Χρόνος Προετοιμασίας: 20’ | Χρόνος Ψησίματος: 40’ | Μερίδες: 24


Υλικά


Για το Παντεσπάνι
15 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι φαρίνα
20 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
17 αυγά
120 ml. νερό χλιαρό
¼ κουταλάκια του γλυκού αλάτι
3 κάψουλες βανιλλίνης
2 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

Για το Σιρόπι
1150 ml. νερό
1000 gr. ζάχαρη
1 λεμόνι κομμένο στην μέση


Εκτέλεση


Tο παντεσπάνι
Αφήνουμε τα αυγά για αρκετές ώρες εκτός ψυγείου και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν, για 5 λεπτά.
Προσθετουμε στο μείγμα την βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και το νερό.

Χτυπάτε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.

Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι.

Σε ένα μεγάλο μπωλ μεταφέρουμε το μείγμα με τους κρόκους και την ζάχαρη, σταδιακά και εναλλάξ προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το σιμιγδάλι και την μαρέγκα, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά σε ένα μείγμα ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.

Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε το μείγμα.

Ψήνουμε στους 180°C για 40 λεπτά.

Το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 5 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι.
Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το βάζουμε μερικές ώρες στο ψυγείο.

Σερβίρουμε αν θέλουμε με παγωτό, γλυκό του κουταλιού ή πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Παραδοσιακό Παντεσπάνι Λευκάδας


Σημειώσεις για την συνταγή:


– Το παντεσπάνι εκείνης της ημέρας το είχα αρωματίσει με λιμοντσέλο που είχα φτιάξει, το έβαλα στο σιρόπι, περίπου 50 ml.
– Το παντεσπάνι αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε γιανα φτιάξετε τούρτες και άλλα γλυκίσματα με βάση το παντεσπάνι.
– Αρωματίστε το με φυσική βανίλια, εσπεριδοειδή ή μαστίχα.
– Επειδή τα αυγά είναι πολλά φροντίστε να προμηθευτέίτε αυγά βιολογικά, φρέσκα και να είναι σε θερμοκρασία δωματίου κατά την εκτέλεση, το γλυκό δεν μυρίζει καθόλου!
– Φροντίστε να έχετε ένα μεγάλο μπώλ γιατί το μείγμα είναι πολύ και θα ξεχυλίσει με την προσθήκη των υπόλοιπων υλικών στο ταψί .
– Χρησιμοποιήστε το κλασικό ταψί της κουζίνας, όταν θα μεταφέρετε το μείγμα το ταψί θα γεμίσει ως πάνω, μην ανησυχείτε το παντεσπάνι θα φουσκώσει ελάχιστα.


Παραδοσιακό Παντεσπάνι Λευκάδας

Παραδοσιακό Παντεσπάνι Λευκάδας

Παραδοσιακό Παντεσπάνι Λευκάδας
Παραδοσιακό Παντεσπάνι Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια