Top Social Icons

7 Νοεμβρίου 2016

Τραγανά κουλουράκια με ελαιόλαδο και πορτοκάλι

Τραγανά κουλουράκια με ελαιόλαδο και πορτοκάλι



Υλικά: 
Για περίπου 100 κουλουράκια διαμέτρου 4-5 εκατ.

για τη ζύμη

1 φλ. (250 ml) ελαιόλαδο
1 φλ. (250 ml) ζάχαρη
¾ -1 φλ. (200-250 ml) χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 κ.σ. κονιάκ ή Cointreau και λίγο ακόμη για το ράντισμα
2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρίφαλο
730-750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για την επιφάνεια

1 φλ. περίπου σουσάμι, άσπρο ή μαύρο ή και τα δύο
5-6 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη άσπρη ή καστανή (όχι μαλακή) ή περισσότερη, αν βάλετε σε όλα

Τραγανά κουλουράκια με ελαιόλαδο και πορτοκάλι

Τραγανά κουλουράκια με ελαιόλαδο και πορτοκάλι


Ετοιμάζετε τη ζύμη με ελαιόλαδο: 

Σε μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Τη σόδα μπορείτε και να την διαλύσετε σε λίγο χυμό πορτοκαλιού.

Προσθέστε ακολούθως λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με κουτάλα, μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη –να μην κολλάει, αλλά όχι στεγνή, μάλλον κάπως υγρή και αρκετά …λαδερή -βλ. φωτό.

Τυλίξτε την σε διαφανή μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 30-40 λεπτά (μπορείτε και πολύ περισσότερο π.χ. όλο το βράδυ).

Τραγανά κουλουράκια με ελαιόλαδο και πορτοκάλι

Βγάλτε την και αφήστε την 15-30 λεπτά να έρθει κάπως σε θερμοκρασία περιβάλλοντος -αλλιώς δεν θα πλάθεται εύκολα και θα διαλύεται.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Τραγανά κουλουράκια με ελαιόλαδο και πορτοκάλι

Πλάθετε τα κουλουράκια: 

Κόψτε κομματάκια βάρους 13-20 γρ. και πλάστε μπαστουνάκια πάχους περί το 1 εκατ. Κυλήστε τα πάνω σε επιφάνεια που έχετε πασπαλίσει με σουσάμι ή ζάχαρη ή και τα δύο. Κλείστε τα σε κουλουράκια και βάλτε τα σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.

Τραγανά κουλουράκια με ελαιόλαδο και πορτοκάλι

Ραντίστε τα με λίγο κονιάκ ή κουαντρό (με το χέρι). Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο 180 C για 14-15’.

Σερβίρισμα: 

Με τον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα, στο πρωινό ή το απόγευμα ή οποιαδήποτε στιγμή ζητάει μια γλυκιά, τραγανή δαγκωματιά. Τα κουλουράκια με ελαιόλαδο και πορτοκάλι είναι αυτά που θα καθιερώσετε.

Τραγανά κουλουράκια με ελαιόλαδο και πορτοκάλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια