Top Social Icons

10 Νοεμβρίου 2016

Vegan Μελομακάρονα

 Vegan Μελομακάρονα


Ήρθαν οι γιορτές και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την vegan κουζίνα τα μελομακάρονα!! Μια κλασική συνταγή η οποία άνετα γίνεται σε απόλυτα χορτοφαγική, αντικαθιστώντας το μέλι με σιρόπι αγαύης και την λευκή ζάχαρη σε μαύρη!

Yλικά:

240 γρ. σπορέλαιο
240 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. κονιάκ
160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
200 γρ. Μαύρη ζάχαρη
1 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.γ. κανέλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Τριμμένο καρύδι

Για το σιρόπι:

400 γρ. Μαύρη ζάχαρη
400 γρ. νερό
400 γρ. σιρόπι Αγαύης ή Σφενδάμου
½ λεμόνι

Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ.

Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.

Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Μόλις προσθέσετε το αλεύρι και το πάρει μέσα η ζύμη και δεν φαίνεται, τότε ακριβώς σταματάτε το ζύμωμα!

Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Πρέπει να τα πλάσετε πολύ μικρά γιατί απλώνουν. Δεν πρέπει να τα παραζυμώσετε γιατί αποβάλουν το λάδι.

Τα αραδιάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί ή λαμαρίνες. Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια (Αυτό βοηθάει στο να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι) και ψήνουμε για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160o C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.

Όσο ψήνονται ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και μόλις λιώσουν τα υλικά αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 για να διατηρείται ζεστό μέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα μας.

Όταν τα μελομακάρονα μας είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα σιροπιάζουμε αμέσως με ένα κουτάλι ρίχνοντας σε ένα-ένα μελομακάρονο το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε να το ρουφήξουν καλά και μετά τα γυρνάμε ανάποδα και επαναλαμβάνουμε μέχρι να ρουφήξουν όλο το σιρόπι μας ή τα μελώνουμε όσο επιθυμούμε εμείς.

Αν θέλετε τα μελομακάρονα σας να είναι τραγανά κι όχι μελωμένα τότε μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως και μετά τα βουτάτε στο σιρόπι περίπου 20 λεπτά από κάθε πλευρά.

Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια