Top Social Icons

14 Απριλίου 2019

Panforte με σοκολάτα

Panforte με σοκολάτα

Ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο γλυκό που προέρχεται από την Τοσκάνη της Ιταλίας. Το panforte σημαίνει «δυνατό ψωμί» και όπως υποδηλώνει και το όνομά του περί το 13ο αιώνα, θεωρούνταν ενεργειακό τρόφιμο, κάτι σαν superfood της εποχής.

Το γλυκό αυτό είναι ένα είδος παστελιού αλλά διαφέρει από το δικό μας γιατί εκτός από ξηρούς καρπούς περιέχει και αλεύρι, αποξηραμένα φρούτα καθώς και πολλά μπαχαρικά.

Εδώ, θα ολοκληρώσουμε τη γεύση με.. σοκολάτα κουβερτούρα.

Υλικά

    250 γρ. μέλι
    100 γρ. αλεύρι
    150 γρ. καρύδια
    150 γρ. αμύγδαλο
    150 γρ. φυστίκια Αιγίνης
    150 γρ. φουντούκι
    100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
    150 γρ. πορτοκάλι γλασέ
    100 γρ. σύκα αποξηραμένα
    120 γρ. ζάχαρη άχνη
    1 κ.γ. κανέλα
    ½ κ.γ. τζίντζερ
    ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
    1 πρέζα πιπέρι μαύρο
    1 πρέζα γαρύφαλο


Εκτέλεση


  1.     Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
  2.     Σε ένα ταψάκι, βάζουμε τους ξηρούς καρπούς και τους ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  3.     Με ένα μαχαιράκι, κόβουμε το πορτοκάλι γλασέ και τα σύκα σε μικρό καρέ 1 x 1 εκ.
  4.     Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε τους ξηρούς καρπούς που έχουν κρυώσει, το πορτοκάλι, τα σύκα, το αλεύρι, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  5.     Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το μέλι με τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  6.     Σε αυτό το σημείο προσέχουμε να μην ανεβάσουμε τη θερμοκρασία πολύ γιατί το μέλι καίγεται εύκολα και χάνει τα αρώματα και τη θρεπτική του αξία.
  7.     Αφαιρούμε από τη φωτιά.
  8.     Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και την προσθέτουμε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
  9.     Ρίχνουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
  10.     Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί.
  11.     Τοποθετούμε από πάνω ένα στρογγυλό κουπάτ διαμέτρου 20 εκ.
  12.     Μέσα στο κουπάτ, ρίχνουμε το τελικό μείγμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλη του την επιφάνεια.
  13.     Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 130 βαθμούς για 30 λεπτά.
  14.     Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  15.     Μόλις κρυώσει, αφαιρούμε το κουπάτ και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.



via

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια