Top Social Icons

23 Νοεμβρίου 2016

Παραδοσιακοί Νηστίσιμοι Κουραμπιέδες Λαδιού Αηδονοχωρίου

Παραδοσιακοί Νηστίσιμοι Κουραμπιέδες Λαδιού Αηδονοχωρίου
Προετοιμασία: 30′  | Έτοιμο σε: 2 ώρες  | Ποσότητα: 10-12 άτομα



Υπέροχοι παραδοσιακοί κουραμπιέδες λαδιού από το Αηδονοχώρι των Σερρών, μια πανεύκολη συνταγή που θα εντυπωσιάσει!

Πρόκειται για νηστίσιμους κουραμπιέδες λαδιού, ουσιαστικά δεν έχουν καμία σχέση με τους κλασικούς κουραμπιέδες, φτιάχνονται με ελάχιστα υλικά, δεν περιέχουν αμύγδαλο και είναι ελαφρά σιροπιασμένοι, παρόλαυτα η γευση τους μοιάζει μ΄αυτή του κουραμπιέ!

Αυτό θα σας παρουσιάσω είπα στην Two Minutes Angie, όταν με προσκάλεσε σαν γκεστ στα Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής της Οργάνωση ΓΗ, κι έτσι το περασμένο Σάββατο βρέθηκα στο χειμωνιάτικο σπίτι της, Κωνσταντινουπόλεως 44 στο Γκάζι στο Κ44, με τους νέους μου φίλους να πλάθω τα ξακουστά μελομακάρονα του Μενέλαου Τσαούση, συνταγή της θείας του της Λίτσας, η ιδιαιτερότητα της συνταγής η μπύρα!

Όσο βουτάγαμε στις ζύμες και απολαμβάναμε το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα της κουζίνας, συζητούσαμε για τις παραδόσεις των Χριστουγέννων στους τόπους μας, για την σημασία της νηστείας, τα ήθη τα έθιμα.




Υλικά


για την ζύμη
200 ml. ελαιόλαδο
130 ml. αλισίβα ή ανθρακούχο νερό
105 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
30 gr. φρυγανιά
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κάψουλα βανιλλίνης
400 gr. αλεύρι

Για το Σιρόπι
300 ml. νερό
220 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κουταλιές της σούπας ροδόνερο ή ανθόνερο

Επιπλέον θα χρειαστείτε
400 gr. ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας νισεστέ


Εκτέλεση 


Προσθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C Κελσίου.

Σε ένα μπωλ βάζουμε το ελαιόλαδο και την ζάχαρη και ανακατεύουμε τα υλικά 2 λεπτά.
Προσθέτουμε την αλισίβα, την βανίλια, την σόδα, το baking powder και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και  την φρυγανιά.
Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια απαλή, βελούδινη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Πλάθουμε κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε, κόβουμε την ζύμη σε ισόποσα κομμάτια των 15. gr, έτσι ώστε οι κουραμπιέδες να είναι ομοιόμορφοι, να ψηθούν και να σιροπιαστούν σωστά για τέλειο αποτέλεσμα!

Ακουμπαμε τους κουραμπιέδες σε λαδόκολλα, που έχουμε στρώσει σε δίσκο ψησίματος.

Ψήνουμε τους κουραμπιέδες για περίπου 20-22 λετπά στους 170°C Κελσίου, στις αντιστάσεις.
Ακουμπάμε τους κουραμπιέδες σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς πριν τους σιροπιάσουμε!

Βαζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν, χωρίς να ανακατέψουμε και βράζουμε 4 λεπτά, αφού πάρει την πρώτη βράση το σιρόπι.
Βουτάμε τους κουραμπιέδες στο καυτό σιρόπι και τους σιροπιάζουμε για μερικά λεπτά.

Ακουμπάμε τους σιροπιασμένους κουραμπιέδες σε σχάρα και αφήνουμε 1-2 ώρες να στεγνώσουν.
Κοσκινίζουμε την άχνη με τον νισεστέ σε ένα μπωλ και βουτάμε μέσα τους κουραμπιέδες, καλύπτωντας τους με άχνη.

Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με επιπλέον άχνη ζάχαρη!


ζάχαρη!

Παραδοσιακοί Νηστίσιμοι Κουραμπιέδες Λαδιού Αηδονοχωρίου



Tips:

– Τον νισεστέ μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με κόρν φλάουρ και το προσθέτουμε στην άχνη ώστε να αποφευχθεί η υγρασία.
– Μπορείτε να προσθέσετε και χοντροκομμένα καβουρντισμένα αμύγδαλα γι΄ακόμη περισσότερη γεύση.

Παραδοσιακοί Νηστίσιμοι Κουραμπιέδες Λαδιού Αηδονοχωρίου
Παραδοσιακοί Νηστίσιμοι Κουραμπιέδες Λαδιού Αηδονοχωρίου
Παραδοσιακοί Νηστίσιμοι Κουραμπιέδες Λαδιού Αηδονοχωρίου

Παραδοσιακοί Νηστίσιμοι Κουραμπιέδες Λαδιού Αηδονοχωρίου
Παραδοσιακοί Νηστίσιμοι Κουραμπιέδες Λαδιού Αηδονοχωρίου
Παραδοσιακοί Νηστίσιμοι Κουραμπιέδες Λαδιού Αηδονοχωρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια