Top Social Icons

16 Αυγούστου 2019

Μαρμελάδα αχλάδι

Μαρμελάδα αχλάδι


Υλικά

    1 κιλό καθαρισμένα αχλάδια
    500γρ λευκή ζάχαρη
    3/4 κούπας νερό
    χυμό μισού λεμονιού

Εκτέλεση

Να διαλέξετε αχλάδια γλυκά και να τα αφήσετε στο ψυγείο να ωριμάσουν πολύ. Όταν λέω ώριμα, εννοώ να είναι μαλακά στο πιάσιμο αλλά λευκά, να μην έχουν κηλίδες καφέ.

Ξέρω πως αυτό είναι σε αντίθεση με το γενικό κανόνα των μαρμελάδων -πως δεν χρησιμοποιούμε πολύ ώριμα φρούτα- όμως αυτό είναι απαραίτητο, για να γίνει βελούδινη κρέμα η μαρμελάδα.

Κόβετε σε κομμάτια τη σάρκα του αχλαδιού και βάζετε σε κατσαρόλα, μαζί με το χυμό λεμονιού και το νερό. Βάζετε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά ώσπου να διαλύονται.

Προσθέστε τη ζάχαρη, ανακατέψτε και δυναμώστε τη φωτιά. Αφήστε να βράσει για 20 περίπου λεπτά. Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιείστε τη μαρμελάδα στην κατσαρόλα ή περάστε την σε ένα μύλο λαχανικών. Συνεχίστε το βράσιμο για άλλα 10λεπτά και ελέγξτε το δέσιμό της.

Βάλτε μια μικρή ποσότητα σε παγωμένο πιατάκι και χωρίστε τη στη μέση. Αν δεν τρέχουν υγρά και μένει κενό τότε είναι έτοιμη.

Γεμίζετε καυτά αποστειρωμένα βάζα με την καυτή μαρμελάδα, κλείνετε με τα καπάκια και αφήνετε να κρυώσει στον πάγκο της κουζίνας όλη νύχτα. Είναι επιτυχημένη η αποστείρωση, όταν τα καπάκια καμπυλώσουν προς τα μέσα, όταν έχουν κρυώσει τα βάζα.
Πως αποστειρώνω τα γυάλινα βάζα :

Πλύντε και στραγγίξτε τα βάζα από τα νερά. Μην τα σκουπίσετε. Τοποθετείστε τα στη σχάρα του προθερμασμένου φούρνου στους 100 βαθμούς και αφήστε τα μέχρι να δείτε ότι δεν έχουν καμμία σταγόνα νερού επάνω τους. Λίγο πριν αρχίσετε το γέμισμα, βάλτε και τα καπάκια στο φούρνο, πλυμμένα και βρεγμένα. Αυτά δεν πρέπει να μένουν για πολλή ώρα στο φούρνο, γιατί χαλάει το ελαστικό δαχτυλίδι που έχουν εσωτερικά. Όταν είναι τελείως στεγνά είναι έτοιμα. Γεμίζω πάντα καυτά βάζα με καυτό περιεχόμενο, κλείνω πολύ προσεκτικά με τα καυτά καπάκια και αφήνω να κρυώσουν.


BONUS:

Τα φλούδια και τα κουκούτσια να μην τα πετάξετε.

Καλύψτε τα με νερό και βάλτε τα να σιγοβράσουν σε σκεπασμένη κατσαρόλα, όσο να μαλακώσουν πολύ. Προσθέστε νερό, όσο χρειάζεται για να μένουν σκεπασμένα. Μετά σουρώστε και κρατήστε το νερό, πετάξτε τα υπόλοιπα. Μετρήστε το νερό και προσθέστε ζάχαρη, σε ποσότητα 2 νερό, 1 ζάχαρη. Αφήστε να δέσει σε μέτρια φωτιά.

Θα γίνει ένα σιρόπι, με μελί χρώμα, με εξαιρετικό άρωμα αχλαδιού και μια σύσταση αραιού μελιού. Οι Αμερικάνοι το ονομάζουν pear honey. Αν το αφήσετε να δέσει πολύ, ίσως να γίνει πιο πυκνόρευστο σαν μέλι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Write σχόλια